Wimar Bolhuis

Econoom, wetenschapper en publicist

Bij BNR: Voltijdsbonus gaat een uitvoeringsprobleem worden

BNR, 28 juni 2022

Wimar Bolhuis, hoofdeconoom van Ecorys en docent aan de Universiteit Leiden, vindt de strategie van minister Karien van Gennip om de arbeidskrapte te verhelpen bijzonder. Er komen geen trucjes om de vraag te verminderen, of mismatchen te voorkomen. Van Gennip wil juist mensen meer laten werken. ‘Ze zegt dat we in Nederland meer moeten gaan werken. Dat is op zich niet nieuw en is wel vaker gezegd. Maar ze zegt nu dat in het Nederlandse belastingsysteem ingevoerd gaat worden dat je meer geld krijgt, als je meer dan 28 uur gaat werken.’ 

Niet voor iedereen die ineens fulltime gaat werken zal dit gaan gelden, benadrukt Bolhuis. ‘Het gaat ingevoerd worden in twee sectoren waar de problemen groot zijn, dus de zorg en het onderwijs.’ Bolhuis vindt het een goed idee. ‘Als er meer gewerkt gaat worden, dan zullen de problemen opgelost zijn.’ Toch ziet de hoofdeconoom wel negatieve kanten aan het plan. ‘Het nadeel is dat het ook uitgevoerd moet gaan worden. We weten dat er bij de belastingdienst wel problemen zijn en hoe kan je bijhouden of mensen 32 uur of meer werken? Dat moet dan geregistreerd worden ergens en die mensen moeten de bonussen ook weer uitgekeerd worden. Je moet voorkomen dat mensen tijdelijk meer gaan werken om aanspraak hierop te maken.’

‘In de uitvoering wordt dit dus wel een groot probleem. Gaat de belastingdienst dit doen of ga je dit aan de sectoren zelf laten? Hier zit dus nog een hele grote uitwerkingsvraag’, aldus Bolhuis. 

Speel de aflevering af

Of luister via  Spotify Apple Podcasts

 

«
»