Wimar Bolhuis

Econoom, wetenschapper en publicist

‘Dit noodpakket is ongekend groot en slim in elkaar gezet’

Het kabinet komt met een steunpakket om bedrijven en zelfstandigen door de coronacrisis heen te slepen. Het is volgens econoom Wimar Bolhuis een sterk signaal dat de overheid bereid is om de economische klap op te vangen. ‘Voorlopig is er voldoende budgettaire vuurkracht.

Het kabinet gaat een steunpakket in het leven roepen voor bedrijven die door het coronavirus met economische problemen kampen. Wat zijn de meest opvallende punten uit dit plan?

‘Voor drie maanden gaat de overheid een aanzienlijk deel van de kosten van bedrijven en ondernemingen overnemen en zorgen dat zij toch enige omzet en inkomsten ontvangen, in de hoop dat de private sector daarmee genoeg liquiditeit heeft om door de coronacrisis te komen. Heel opvallend is de ‘Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW)’, waarmee 90% van de salariskosten worden vergoed van bedrijven die meer dan 20% van hun omzet verliezen. Hier hebben nu al meer dan tachtigduizend bedrijven een aanvraag voor ingediend.’

Lees verder op www.universiteitleiden.nl

 

 

 

 

«
»