Wimar Bolhuis

Econoom, wetenschapper en publicist

Overweeg ook om rechtstreeks liquiditeit naar bedrijven over te maken

De coronacrisis raakt de economie hard. Door deze exogene schok ontstaat er wereldwijd plots een massieve en supersnelle terugval in de omzet en inkomens van het grootbedrijf, het midden- en kleinbedrijf (mkb) en de zelfstandigen. Door de internationale (hele of gedeeltelijke) lockdown-maatregelen wordt de omloopsnelheid van het geld, en daarmee de liquiditeit van bedrijven, nog verder beperkt (Tieben en Ter Weel, 2020).

Sommige ramingen zeggen dat de Europese economieën, na een forse dip het tweede kwartaal, in het derde kwartaal weer opkrabbelen (ABN Amro, 2020; Rabobank, 2020). Maar de onzekerheid over de gevolgen van een zieke economie zijn groot; duidelijk is alleen dat er een recessie komt (Van Hugte, 2020). Het Centraal Planbureau publiceert donderdag scenario’s met effecten van het coronavirus op de Nederland.

Lees verder op www.esb.nu

 

 

«
»