Wimar Bolhuis

Econoom, wetenschapper en publicist

Wimar Bolhuis: ingrijpen ECB heeft mogelijk eurocrisis voorkomen

DNB-president Klaas Knot wil dat het crisis-opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank komend jaar afgesloten wordt, omdat de economische vooruitzichten steeds beter worden.

Wimar Bolhuis

In het radioprogramma Blok & Toine op NPO Radio 1 komt docent Wimar Bolhuis aan het woord over het programma van het ECB. Deelt Bolhuis het optimisme van Klaas Knot? ‘De vooruitzichten zijn inderdaad erg goed’, zegt Bolhuis. ‘Ook internationale organisaties zoals het IMF zijn optimistisch. Als het vaccineren goed gaat richting de zomer, is het herstel enorm.’

Hoe werkt dat opkoopprogramma van de ECB precies? ‘De ECB kondigde vorig jaar aan het begin van de crisis het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) aan. Daarmee kocht de ECB staatsobligaties en bezittingen van bedrijven op om de economie draaiende te houden.’ Met het programma is Europa aardig door de crisis gekomen, stelt Bolhuis. ‘Was het niet gebeurd, dan was de rente van de zuidelijke lidstaten op hun schuld enorm opgelopen en dat had een vertrouwenscrisis en wellicht een eurocrisis veroorzaakt. Dan hadden we echt een groot probleem gehad.’

Beluister hier het hele programma.

«
»